Executivul dubleaza fondurile pentru unitatile de asistenta medico-sociala

Premierul Viorica Dancila a anuntat, joi, ca Executivul va majora fondurile necesare functionarii unitatilor de asistenta medico-sociala cu aproximativ 50%, in urma cresterii drepturilor salariale ale personalului, dar si a cresterii preturilor la medicamente.

Executivul a intocmit un plan de imbunatatire a serviciilor medicale oferite de centrele medico-sociale.

“Vom lua unele masuri pentru imbunatatirea serviciilor medicale destinate persoanelor cu afectiuni cronice, aflate sub supraveghere in centrele medico-sociale, precum si pentru asigurarea continuitatii in acordarea serviciilor de sanatate pentru unele categorii de persoane. Vom majora fondurile necesare functionarii unitatilor de asistenta medico-sociala cu aproximativ 50%, ca urmare a cresterii drepturilor salariale ale personalului incadrat, cat si a majorarii cheltuielilor cu medicamentele si materialele sanitare. Aceasta crestere va fi de la 40 872 lei pe pat pe an la 59 677 de lei pe pat pe an”, a declarat Viorica Dancila, in debutul sedintei de joi de Guvern.

Premierul a precizat ca la nivel national exista 68 de centre de asistenta medico-sociala, care in mare parte depind de autoritatile locale si nu dispun de fonduri proprii.

“Majoritatea unitatilor de asistenta medico-sociala functioneaza in subordinea Consiliilor locale comunale care nu dispun de venituri prorpii necesare pentru a asigura finantarea suplimentara a unitatilor de asistenta medico sociale. Unitatile de asistenta medico-sociale sunt organizate si functioneaza ca o structura intermediara intre unitatile sanitare si unitatile de asiastenta sociala. Beneficiarii serviciilor acordate in unitatile de asistenta medico-sociala sunt persoane cu afectiuni cronice care necesita permanent sau temporar supraveghere, asistare, ingrijire, tratament si care din motive de natura economica, fizica sau sociala nu au posibilitatea sa isi asigure nevoile sociale. La nivel national sunt 68 de unitati de asistenta medico-sociala cu aproximativ 3300 de paturi”, a adaugat seful Executivului.

Astfel, potrivit proiectului de hotarare, nivelul standartad de cost/an/pat se va majora de la 40.872 lei/pat/an la 59.677 lei pat/an.

“Prin acest act normativ se creaza cadrul legal necesar pentru: majorarea nivelul standardului de cost/an/pat, pentru serviciile acordate in unitatile de asistenta medico-sociale de la 40872 lei/pat/an la 59,677 lei/pat/an si defalcat pe surse de finantare, dupa cum urmeaza: majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, din sume alocate prin transferuri catre bugetele locale, de la 11,275 lei/an/pat la 20,986 lei/an/pat; majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de local, de la 29597 lei/pat/an la 38691 lei/an/pat.

Majorarea nivelul standardului de cost/an/pat pentru cheltuielile suportate de la bugetul local este determinata de majorarea cheltuielilor de personal ca urmare a intrarii in vigoare a actelor normative in domeniul acordarii drepturilor de personal; majorarea nivelul standardului de cost/an/pat pentru cheltuielile suportate de la bugetul de stat este determinata atat de majorarea cheltuielilor de personal ca urmare a intrarii in vigoare a actelor normative in domeniul acordarii drepturilor de personal cat si de majorarea cheltuielilor cu medicamente si materiale sanitare; impactului financiar determinat de majorarea nivelul standardului de cost/an/pat pentru serviciile acordate in unitatile medico-sociale, pe surse de finantare, respectiv buget de stat si bugete locale s-a facut avand in vedere numarul de paturi din unitatile de asistenta medico-sociale si care este de 3.268 paturi.

Totodata, avand in vedere modificarile propuse respectiv, majorarea standardului de cost ca urmare a prevederilor legislative incidente drepturilor salariale aferente personalului incadrat in unitatile medico-sociale se impune reglementarea in mod expres in vederea reglementarii cadrului legal asigurarii fondurilor necesare sustinerii acestei cresteri atat din fondurile alocate de la bugetul de stat cat si bugetul local”, prevede proiectul de hotarare.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site