Gheorghe Tache, COPAC: Prin coplata, multi bolnavi nu vor mai putea avea acces la servicii medicale

Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Gheorghe Tache, a declarat, pentru Agerpres, ca actualele propuneri privind coplata nu pot fi acceptate, pentru ca multi bolnavi nu vor mai putea accesa serviciile medicale.

“Ne exprimam ingrijorarea in legatura cu sumele avansate mai ales pentru cele privind spitalizarea. Solicitam o dezbatere publica in care sa ne spunem punctul de vedere. Dialogul cu reprezentantii ministerului si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu este ca inainte. Nu suntem de acord cu propunerile privind coplata pentru ca multi nu vor mai putea accesa serviciile medicale, starea lor se va inrautati, iar costurile vor fi mai mari pentru stat”, a spus Gheorghe Tache.

Ministerul Sanatatii a publicat pe site-ul sau proiectul de HG privind introducerea coplatii.

Cuantumul aferent coplatii reprezinta suma ce poate fi perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se arata in proiectul de act normativ.

Domeniile de asistenta medicala pentru care se incaseaza coplata sunt: asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, asistenta medicala spitaliceasca.

Suma pentru coplata este diferita in functie de gradul medicului, tipul de asistenta, gradul spitalului, tipul de investigatie.

Sunt exceptati bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site