Romanii fara venituri beneficiaza de servicii medicale mai ieftine

Casa de Asigurari de Sanatate a anuntat ca persoanele care nu obtin niciun venit, dar care isi doresc sa beneficieze de servicii medicale, vor plati mult mai putin decat in prezent pentru contributia de sanatate din acest an.

Mai precis, Guvernul vrea sa introduca o varianta unica de plata anuala pentru romanii fara venituri. Aceasta ar fi de 10% din echivalentul a sase salarii minime brute.

Regulile pentru romanii fara venituri care vor sa se asigure optional in sistemul sanitar de stat vor fi modificate printr-un Proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului. Astfel, persoanele care nu obtin niciun venit s-ar putea asigura anual, prin achitarea a 10% din echivalentul a sase salarii minime brute. Avand in vedere ca salariul minim este de 1.900 de lei in prezent, ar veni o suma anuala de plata de 1.140 de lei, adica 10% din 11.400 de lei.

Aplicandu-se aceasta lege, situatia din prezent s-ar schimba semnificativ. Cert este ca romanii fara venituri ar plati mai putin decat trebuie sa achite acum. In momentul de fata, acestia au doua variante.

Pot alege sa plateasca lunar la CASS pentru minimum 12 luni. De exemplu, pentru anul 2018, ar veni lunar 190 de lei. Daca se pune in aplicare varianta propusa de Executiv, costurile ar fi reduse la jumatate.

A doua varianta este plata la nevoie. Atunci cand persoanele fara venituri au nevoie sa acceseze servicii medicale sunt constranse sa plateasca o suma unica de 10% din valoarea a sapte salarii minime brute, adica, 1.330 de lei.

Persoanele fara venituri care isi doresc sa fie asigurate timp de 12 luni in sistemul sanitar public vor trebui sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Aceasta inlocuieste formularele 604 si 605. Anul acesta se depune pana la 15 iulie 2018, insa de anul viitor va fi obligatoriu ca declaratia sa se depuna pana la 15 martie.

Termenul de depunere este orientativ, intrucat si dupa depasirea acestuia se mai poate depune declaratia unica privind impozitul pe venit. Romanii fara venituri vor depune practic aceeasi declaratie ca persoanele care obtin venituri din activitati independente.

Momentan acest proiect este doar la stadiul de propunere. El trebuie sa fie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site