STUDIU: Din cauza veniturilor modeste, bolnavii opteaza pentru spitalele de stat

Anul trecut, cei mai multi dintre pacientii care au fost tratati sau consultati in unitati medicale de stat au ales acest tip de servicii de sanatate din cauza lipsei banilor, arată studiul “Serviciile clinicilor medicale de stat si private”, realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton. Cercetarea a vizat analiza comparativa a utilizarii serviciilor medicale private si a celor din sistemul de sanatate publica de catre populatia urbana din Romania.

Lipsa banilor a reprezentat un motiv pentru 76,8% din romanii participanti la studiu care s-au indreptat spre spitale sau policlinici din sistemul public de sanatate, iar nu catre clinici private. Studiul mai releva, totodata, faptul ca cei mai multi dintre cei care nu isi permit servicii medicale private (70%) au venituri de cel mult 500 euro.

Alte argumente pentru frecventarea unitatilor medicale de stat

Pe langa asigurarea de sanatate, pe respondenti i-au convins si serviciile medicale oferite la orice ora din zi sau din noapte de catre spitalele de stat, profesionalismul de care se bucura medicii din aceste tipuri de unitati sanitare si increderea in serviciile acestor institutii.

Aparatura medicala diversa din unitatile medicale de stat, dar si programele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru anumite categorii de bolnavi au reprezentat, de asemenea, optiuni decisive pentru 10,4% din respondenti. Interesant este si faptul ca 14,4% din cei care au ales unitatile medicale de stat motiveaza acest lucru prin lipsa unei alternative private in regiunea de rezidenta.
Satisfactia in raport cu serviciile sistemului public de sanatate

Cel mai satisfacator aspect ale unitatilor medicale de stat este, pentru mai mult de trei patrimi din respondentii care prefera acest tip de servicii medicale, profesionalismul medicilor.

O alta calitate a unitatilor medicale de stat apreciata de mai mult de jumatate din respondenti este aparatura tehnica. In acelasi timp, atitudinea personalului administrativ este satisfacatoare pentru 50% din totalul celor care au fost cel putin o data pacienti intr-o structura sanitara a statului, acestia fiind multumiti sau foarte multumiti in urma interactiunii cu paznicii, cu personalul de serviciu sau cu personalul de relatii cu clientii.

Perceptiile respondentilor sunt negative mai ales in ceea ce priveste birocratia prin care trebuie sa treaca pentru a fi tratati: 61,8% din participantii la studiu sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de timpul de asteptare in solutionarea problemelor lor medicale.

Studiul “Serviciile clinicilor medicale de stat si private. Analiza comparativa” a fost realizat pe un esantion de 1.313 respondenti, in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site