STUDIU: Peste trei sferturi dintre pacientii clinicilor de stat dau spaga

Platile suplimentare pentru servicii medicale sunt o practica uzuala in unitatile medicale de stat, dupa cum releva studiul “Serviciile clinicilor medicale de stat si private”, realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton. Cercetarea a vizat analiza comparativa a utilizarii serviciilor medicale private si a celor din sistemul de sanatate publica de catre populatia urbana din Romania.

Peste trei sferturi din pacientii clinicilor de stat dau spaga

Mai bine de trei patrimi din respondentii care s-au tratat in unitati medicale de stat au declarat ca au oferit cel putin o data bani sau diverse cadouri cadrelor medicale, in timp ce in unitatile medicale private au platit suplimentar pentru serviciile primite mai putin de un sfert din respondenti.

De ce cred bolnavii ca trebuie sa plateasca suplimentar

Mai mult de o patrime din totalul respondentilor care au oferit si alte plati in afara celor cuvenite legal in spitalele, policlinicile sau dispensarele de stat au considerat ca doar asa puteau fi tratati cu atentie de catre personalul medical. Aceasta convingere le-a fost intarita, in 27,7% din cazuri, de experientele relatate de rude, prieteni sau cunostinte.

Dincolo de practicile observate la apropiati, un alt motiv pentru care 26,1% din respondenti au oferit plati informale a fost comportamentul (verbal sau non-verbal) observat la medicii care i-au ingrijit. Un sfert din respondenti au procedat astfel din considerentul ca plata informala este unanim acceptata in societate.

In ceea ce priveste clinicile private, 4 din 10 respondenti au considerat ca prin plata suplimentara au recompensat efortul cadrului medical. In procente semnificativ mai mici decat in cazul unitatilor medicale de stat, ei au oferit plati suplimentare la sfatul cunostintelor, rudelor sau prietenilor (19%) sau in relatie cu atitudinea cadrelor medicale care i-au ingrijit (16,7%).

Studiul “Serviciile clinicilor medicale de stat si private. Analiza comparativa” a fost realizat pe un esantion de 1.313 respondenti, in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site