Un exoschelet de uz medical, curand in Europa

Compania japoneza Cyberdyne a prezentat ultima versiune a aparatului sau motorizat folosit ca schelet extern, destinat persoanelor cu handicap. Aparatul numit HAL (Hybrid Assistive Limb) largeste gama serviciilor medicale pentru pacientii cu diverse afectiuni musculare ori pentru cei care au suferit atacuri cerebrale sau rani ale coloanei vertebrale. Dupa ce si-a creat o filiala in Danemarca, constructorul Cyberdyne a obtinut certificatele necesare pentru utilizarea exoscheletului in spitalele europene.

HAL este un fel de combinezon robotic de 23 kg care se pozitioneaza pe membrele unei persoane. Aparatul functioneaza gratie mai multor detectori fixati pe pielea utilizatorului, care permit citirea impulsurilor electrice ale nervilor si traducerea lor in miscari. Echipat cu micromotoare, exoscheletul se activeaza pentru a asista sau chiar a inlocui efortul muscular al persoanei. HAL permite astfel ridicarea unor greutati mari, mersul sau urcarea scarilor.
Pentru cazurile in care nervii pacientului nu sunt in masura sa produca un semnal, precum in paralizia avansata, HAL dispune de un “sistem de control robotic autonom” care ii permite exoscheletului miscari asemanatoare celor umane.
Cu o autonomie a bateriilor de doua ore si 40 de minute, aceasta armura de cyborg poate de asemenea sa multiplice forta si capacitatile fizice ale unui om sanatos. Ultima versiune a lui HAL permite ridicarea unei greutati de 10 ori mai mari decat daca s-ar folosi doar capacitatile naturale.

Filiera SF
Constructorul japonez nu este lipsit de umor, pentru ca numele “Cyberdyne” si “HAL” sunt direct inspirate de filme celebre de science-fiction. “Cyberdyne” este numele companiei care fabrica supercomputerul Skynet si robotii sai in seria “Terminator”, in vreme ce “HAL” se inspira din numele computerului de bord din “2001 – O odisee spatiala” de Stanley Kubrick.

Un exoschelet deja comercializat
HAL a fost in centrul atentiei dupa dezastrul de la centrala nucleara Fukushima. Cyberdyne si-a prezentat atunci robotii drept luptatori impotriva dezastrelor ai viitorului. Cu toate ca HAL-5 Type-B nu era rezistent la radiatii, el a devenit primul exoschelet robotic care a primit un certificat global pentru siguranta.
HAL est deja disponibil pentru inchiriere in Japonia din luna martie a acestui an. Conform profesorului japonez Yoshiyuki Sankai, fondator al Cyberdyne, in acest moment exista 330 de exoschelete in 50 de spitale din Japonia. Ele sunt comercializate sub forma de inchiriere (1.350 de euro lunar). Inchirierea combinezonului robotic nu este inca disponibila pentru particulari.

FA-TI O PROGRAMARE !

Contact

Telefon Mobil

0732 504 987

Telefon Fix

0237 704 718

E-mail

contact@bionursecuore.ro

Facebook

Bionurse Cuoare

Harta Site